Търсене Календар Блог За нас Партньори Бизнес Контакти
10 инструмента за създаване на презентации
Гласувай
Рейтинг
1

Никой не може да оспори, че PowerPoint е най-популярният инструмент за създаване на презентации. Той се е наложил като абсолютен стандарт заради лекотата, с която можеш да управляваш обектите в слайдовете, да създаваш анимации между отделните слайдове, както и между обектите в тях. PowerPoint е един от водещите продукти на Microsoft – използва се както от бизнес организации, които представят своите идеи и продукти, така и в образованието. До неотдавна нямаше реална алтернатива на PowerPoint, а оттам и възможност за публикации като „Топ 10 на най-добрите алтернативи на PowerPoint“. Разбира се, никой не може да отрече предимствата на PowerPoint, но последните години се появиха алтернативни продукти, които издигнаха презентациите на друго ниво. В учебните програми по информационни технологии за всички етапи на образователната ни система не е фиксиран конкретен продукт за създаване, редактиране и представяне на презентации. Това на мен като учител ми дава възможност да представям и други продукти със същото предназначение – създаване на презентационен продукт.

В настоящата публикация е направен преглед на десет популярни софтуера за създаване на презентации. С тях ще може да вмъквате, управлявате видео клипове, ще редактирате изображения, анимация, аудио и още други ефекти, свързани с доброто представяне на презентация с учебно или друго съдържание.

 Учителско портфолио | Ангел Ангелов

1. Prezi

Безспорно едно от най-различните и най-интересни приложения-инструменти за презентации, познати до сега, е Prezi. Безплатната версия ни предоставя възможност за създаване на публични презентации и 100 мб пространство за тяхното съхранение. Prezi дава възможност да се генерират както линейни, така и нелинейни презентации. Площта, на която може да поставим текст, изображения, видео и др., е практически неограничена поради заложения Zoom ефект в Prezi. Минималните изисквания са наличие на Internet Explorer 6 и Firefox 1, Adobe Flash Player 9 и 1 GB RAM. Веднъж след като презентацията е готова, същата може да бъде изтеглена под формата на PDF файл или .ехе файл, който стартира Flash Player с приложението в него.

 


powtoon

2. PowToon

PowToon създава продукти, които правят връзката между инфографиката и презентацията много тънка. Опаковани в една наистина интерактивна форма, лесна за работа, презентациите в PowToon може да се използват за адаптиране на приказки, разкази, бизнес презентации и др. Отделните страници се управляват от самостоятелен панел в лявата част на екрана, а обектите – чрез времевата линия под основната сцена. Чрез нея се задава таймингът, т.е. кога и откъде да се появи даден обект, каква анимация да изпълни, колко време да се задържи на сцената. Powtoon разполага с безплатен план, който ограничава продължителността на презентациите до 45 секунди. Политика на PowToon е периодично да предоставят възможност на своите потребители да се регистрират допълнително, с което да надградят своя базов план. Това им предоставя възможност да създават неограничени във времето презентации, които могат да бъдат споделяни с до 60 потребители (ученици), които също получават допълнителни преференции.

 

Учителско портфолио | Ангел Ангелов

3. SlideDog

Съвсем наскоро SlideDog добавиха наистина интересни функционалности към приложението си. Освен чисто презентативните възможности и тези, с които може да комуникирате с публиката, SlideDog предоставя и нови възможности, които издигат връзката с публиката (учениците) на съвсем различно ниво. Можете да добавяте анкети, които да използвате в реално време – докато протича презентацията, да получавате мигновен feedback (обратна връзка), да споделяте отделни слайдове или да управлявате SlideDog от мобилния си телефон. Ако приложението е инсталирано на мобилен телефон, всяка отделна опция или меню може да бъде добавяна или премахвана от него само с едно докосване.

 

Учителско портфолио | Ангел Ангелов

4. SlideRocket

SlideRocket е приложение за създаване на презентации, които се генерират и управляват директно чрез браузъра. Минималните изисквания са наличие на Internet Explorer 9 и Firefox 1 и Adobe Flash Player 9. Чрез SlideRocket може да работите с HD видео и звук, с графики, снимки и флаш приложения. Една от най-удобните функционалности на SlideRocket е възможността за вмъкване и редакция на съществуващи ваши презентации с формати .ptt и .pptx

 

Учителско портфолио | Ангел Ангелов

5. PreZentit

Приложение, което е насочено изключително към предоставянето на безплатни образователни услуги. Една от тях е възможността за създаване и споделяне на презентации. Кое е специфичното в PreZentit? PreZentit е напълно безплатен. Лесен за използване поради удобния и практичен интерфейс, с който разполага. Позволява работа в екип – едновременна редакция на слайдовете и обектите в тях. Бързо и лесно може да споделя своето съдържание. Не поставя ограничения в размера и продължителността на презентациите. Заслужено място в класацията „ТОП 10 приложения за създаване на презентации“.

 

Учителско портфолио | Ангел Ангелов

6. Slid.es

„Името казва всичко“. Така е и за Slid.es. Приложението е създадено с идеята да подпомага бизнеса и образованието, предоставяйки възможности за бързо и лесно създаване на професионално изглеждащи презентации, които не се нуждаят от анимация или твърде много ефекти. Тъй като приложението не разполага с шаблони, би могло да се използва като отправна точка, от която да стартирате вашата креативност или тази на учениците ви. Добрата новина е, че Slid.es е базиран на HTML5, което означава, че може да се използва на всякакви операционни системи и платформи. Може да използва анимирани .gif файлове, да прави препратки към външни файлове, хипервръзки и др.

 

Учителско портфолио | Ангел Ангелов

7. Empressr

Empresser е богат онлайн редактор за медийно представяне на идеи. Той позволява добавянето на изображения, аудио и видео файлове. Интересна функционалност е възможността за вмъкване или създаване flash интро към създаваните презентации. Регистрацията в Empressr e безплатна и няма ограничение за броя на презентациите, които може да създадете и съхранявате.  Потребителите имат възможност да споделят презентациите, които са създали чрез хипервръзка. Друга възможност за споделяне е наличието на embed и object код към всяка презентация, чрез който може да се вгради презентацията към съществуваща интернет страница.

 

Учителско портфолио | Ангел Ангелов

8. Knovio

Предимството на Knovio е, че може да свърже аудио (глас) и видеото директно с вашата презентация. Това дава възможност за координация на гласа ви с презентацията, която тече паралелно в момента. Този ефект се постига в Knovio, след като се вмъкне готова PowerPoint презентация или снимка, на фона на която коментирате или разказвате нещо. Само с един клик може да запишете всичко това като видео и да го споделите в мрежата. Може да настроите Knovio така, че всеки път, когато някой гледа ваше видео, да получавате съобщение на електронната си поща или смартфона. Друг плюс на Knovio e, че отделните слайдове могат да бъдат вградени във вашия блог, уеб страница,  споделени в Twitter, Facebook и LinkedIn или да бъдат разпратени индивидуално на ваши колеги, ученици или приятели.

 

Учителско портфолио | Ангел Ангелов

9. Present.Me

В Present.me може да вмъквате не само .ppt и .pptx файлове, върху които да изградите нов тип презентация. Present.me разпознава и може да използва .pdf, .xls и .xlsx, .doc и .docx, Google Docs и Open Office формати. Ако разполагате със смартфон, може да преглеждате редактираната презентация на вашия мобилен телефон, използвайки приложението на Present.me, създадено за тази цел. Безплатният акаунт има някои ограничения, но те не намаляват удоволствието от работата с Preset.me.

 

Учителско портфолио | Ангел Ангелов

10. eMAZE

Уеб-базиран инструмент, който прави запис в реално време на всичко, което извършите в еMAZE. Основен плюс на приложението е, че разполага с огромна галерия от 3D шаблони. eMAZE е HTML5 базирано приложение и без проблем може да управлява вмъкнати Flash обекти. eMAZE разполага с модерен и приятно изглеждащ интерфейс, с големи контроли за управление и навигация. Това го прави удобен за работа с таблети и смартфони.

 

Ангел Ст. Ангелов – Ачо

„Интерактивна маса“ v.1.0
Е … направихме и „Версия 1“ на нашата интерактивна маса. „Сега в Шумен, скоро и в други градове“ …. Идеята е следващата версия на „масата“ да може да борави с интерфейса на OS, чрез пръстите на ръката. Вариантите са два:– чрез IR LED;– чрез Reactable...
Ловци на съкровища
Πoпaднax нa двe интepecни игpи, ĸoитo ca ocoбeнo пoдxoдящи зa лятнoтo cвoбoднo вpeмe – y дoмa, в пapĸa или нa пoчивĸa. Kaĸвo e нeoбxoдимo – тaблeт или cмapтфoн, инcтaлиpaтe пpилoжeниятa и… игpaтa зaпoчвa.Paзбиpa ce, cлeд ĸaтo инcтaлиpaтe пpилoжeниятa, тpябвa дa ги “нacтpoитe” – дa cъздaдeтe миcии, в тъpceнe нa виpтyaлни...
Емотиконки? В класната стая? Защо не…
Bcичĸи дeцa xapecвaт личицaтa и ĸapтинĸитe, ĸoитo ce изпoлзвaт в oбщyвaнeтo oнлaйн, пo-извecтни пoд oбщoтo имe eмoтиĸoнĸи. Koлeжĸa, Сподеcпoдeля в блoгa cи нeйнитe идeи зa изпoлзвaнeтo нa eмoтиĸoнĸитe в paбoтaтa c yчeницитe. Mнoгo oт тяx ми ce cтpyвaт мнoгo дoбpи и c нeтъpпeниe oчaĸвaм дa ги изпoлзвaм в paбoтaтa cи c дeцaтa в...
Как да проектираме урок за интерактивна дъска?
Обикновено когато създаваме образователен ресурс за работа с интерактивна дъска, който ще използваме в класната стая, първата ни работа е да съберем богата колекция от дигитални ресурси – текст, изображения, звук, видео… Това ни дава възможност да изслед­ваме идеи и...
Line tools – полезно и удобно
Πpeĸpaceн пaĸeт c инcтpyмeнти, ĸoитo ca нeзaмeними пoмoщници нa yчeницитe. Πaĸeтът cъдъpжa линийĸa, тpaнcпopтиp (ĸoйтo мoжe дa измepвa ъгъл пpeз ĸaмepaтa – нa peaлeн oбeĸт), ĸoмпac, измepвaтeл нa нaĸлoн. B мeнютo имa инcтpyмeнт зa измepвaнe нa звyĸ, xpoнoмeтъp, ĸaлeндap, фeнepчe, QR чeтeц, ĸaлĸyлaтop, ĸoнвepтop, тaблицa c paзмepи нa дpexи...
PicSay – приложение в образованието
Taблeти и cмapтфoни в ĸлacнaтa cтaя? – И дa нe ca пpocтo зaмecтитeли нa xимиĸaлĸaтa и тeтpaдĸaтa? – Зaщo нe?Дocтaтъчнo e дa пooглeдaмe paзличнитe caйтoвe cъc cвoбoдни пpoгpaми – и дa пpoявим мaлĸo въoбpaжeниe. Aз личнo изпoлзвaм няĸoлĸo пoдoбни пpoгpaмĸи нa cвoитe aндpoид-ycтpoйcтвa – РісЅау  e cpeд...
Софтуер за интерактивни дъски – преглед
Една от причините да седна да напиша тази статия е невъзможността ми да адаптирам всички уроци и помощни материали, които съм направил, за всички или поне за по-популярните  интерактивни дъски, които са разпространени в детските градини и училищата в...
Създаване на комикси с учебна цел
Възпитателният потенциал на комиксите все още не е напълно изследван от българските учени и докато други медии са намерили своето място в образованието, комиксите не са.Моето виждане  – то е, че комиксът може да се използва като мощен образователен инструмент. На...