Търсене Календар Блог За нас Партньори Бизнес Контакти
Как да ускорим работата си с Microsoft Office Word
Гласувай
Рейтинг
1

Microsoft Office Word е най-популярната програма за текстообработка, която служи за създаване на документи, писма, доклади, бележки…, както и за тяхното редактиране. Огромна част от потребителите на Windows се възползват от нейните услуги, но не всички са наясно с всички нейни функции и за това как да да работят най-пълноценно с програмата.

Ако използвате често Microsoft Office Word, то трябва да организирате работното си пространство по най-удобния за вас начин. Използването на клавишни комбинации и организирането на често употребявани функции в нови ленти с инструменти, ще ви спестят от времето за работа.

 

1. Бързо поставяне на дата и часа в документа

Клавишната комбинация Shift + Alt + D поставя текущата дата в края на документа. Формата на изписаната дата е ДД.ММ.ГГ. или ММ/ДД/ГГ в зависмост от езиковата подредба на клавиатурата.

Клавишната комбинация Shift + Alt + Т извежда текущия час във формат Ч:МИН в тази част на документа, където се намира текстовият показалец.

 

2. Главни букви

Щракнете върху някоя дума от документа и използвайте клавишната комбинация Shift + F3. Ще установите, че последователното натискане на клавиша F3 ще промени първоначалната буква от думата в главна, а след това и цялата дума ще се изпише с главни букви. Последващото използване на комбинация ще форматира всички налични главни букви в думата в малки.

 

3. Бързо придвижване на текстовия показалец

Ако сте свикнали да използвате стрелките на клавиатурата, за да придвижвате текстовия показалец, тествайте това… Натиснете и задръжте клавиша Сtrl. Използвайте някоя от стрелките. Резултатът – по-бързо придвижване на текстовия показалец в посоката, избрана чрез стрелките от клавиатурата.

 

4. Непоследователно маркиране на думи в документа

Натиснете и задръжте клавиша Ctrl. Щракнете и маркирайте непоследователни думи от документа. Сега вече може да форматираме заедно избрани от нас думи, намиращи се в отделни изречения или параграфи.

 

5. Автоматично сричкопренасяне

Ако Ви се наложи да пренасяте автоматично текст на срички (обикновено това се налага при използването на двустранно подравняване на текстовете), командата за това се намира в менюто Page Laayout / Hyphenation.

 

6. Повторение на последната използвана команда

Изключително полезна функция – използването на клавиша F4 ще дублира последната използвана от вас команда. Това може да бъде повторно въвеждане на символи, вмъкване на изображение, промяна на стил или др.

 

7. Постявяне на ударение

Вероятно сте се чудили няма ли по-бърз начин от този да сложите ударение върху дадена буква от този да вмъквате буквата с ударението като символ? Има! Поставете текстовия показалец зад буквата, която искате да бъде с ударение. Натиснете и задръжте клавиша Alt. Използвайте клавишите 769 от цифровия блок на клавиатурата (Alt769).

Сходна е командата Alt0174 – тя извежда знака за запазена марка ®

 

8. Бързо маркиране на параграф

Щракнете в началото на параграфа (абзаца), натиснете и задръжте клавиша Shift. Щракнете в края на параграфа. Може да използвате този метод, когато трябва да маркирате голям обем от текст, разположен на няколко страници.

 

9. Преход между отделни страници в документа

  • Ctrl Alt Page Down – следваща страница
  • Ctrl Alt Page Up – предишна страница
  • Ctrl Home – начало на документа
  • Ctrl End – край на документа

 

10. Преминаване на нов ред в рамките на един параграф

Край на реда. Дръпваме манивелата на пишещата машина. Камбанката иззвънява. Нов ред. Просто натиснете и задръжте клавиша Shift, след което натиснете Enter.

 

11. Възстановяване на предходно форматиране

Трябваше ми известно време, за да открия тази комбинация. Все пак:

  • маркираме символа, думата, параграфа, на който искаме да възстановим предишното форматиране
  • Натискаме и задържаме Ctrl
  • Натискаме еднократно Spacebar

 

12. Бързо създаване на списък със заглавия

Маркирайте текста, откойто искате да направите списък със заглавия. Натиснете и задръжте клавиша Alt. Щракнете с левия бутон на мишката в маркирана зона от текста.

 

13. Бързо съхраняване на документа

Просто F12


Ангел Ст. Ангелов – Ачо

„Интерактивна маса“ v.1.0
Е … направихме и „Версия 1“ на нашата интерактивна маса. „Сега в Шумен, скоро и в други градове“ …. Идеята е следващата версия на „масата“ да може да борави с интерфейса на OS, чрез пръстите на ръката. Вариантите са два:– чрез IR LED;– чрез Reactable...
Line tools – полезно и удобно
Πpeĸpaceн пaĸeт c инcтpyмeнти, ĸoитo ca нeзaмeними пoмoщници нa yчeницитe. Πaĸeтът cъдъpжa линийĸa, тpaнcпopтиp (ĸoйтo мoжe дa измepвa ъгъл пpeз ĸaмepaтa – нa peaлeн oбeĸт), ĸoмпac, измepвaтeл нa нaĸлoн. B мeнютo имa инcтpyмeнт зa измepвaнe нa звyĸ, xpoнoмeтъp, ĸaлeндap, фeнepчe, QR чeтeц, ĸaлĸyлaтop, ĸoнвepтop, тaблицa c paзмepи нa дpexи...
10 инструмента за създаване на презентации
Никой не може да оспори, че PowerPoint е най-популярният инструмент за създаване на презентации. Той се е наложил като абсолютен стандарт заради лекотата, с която можеш да управляваш обектите в слайдовете, да създаваш анимации между отделните слайдове, както и между обектите...
Първи стъпки в анимацията с ParaPara Animation
Parapara Animation е безплатен инструмент за създаване на анимации, разработен и хостван от Mozilla. Той е лесен за използване и не изисква регистрация, за да бъде използван.За първи път...
Добавена реалност в MS Office …
Добавената реалност (Augmented reality) е област в информатиката, занимаваща се с комбиниране на данни от реалния свят с компютърно генерирани данни [1, ...
Makey Makey
Makey Makey представлява платка, която превръща заобикалящите ни предмети в клавиши от клавиатурата или в компютърна мишка. Използвам Makey Makey в часовете си, за да развия у учениците конструктивни и изчислителни умения, умения, свързани с...
Random Name Picker
Ако сте учител, то поне веднъж ви се е налагало да изберете произволно име на ученик от класа. Било за да почисти дъската, да изберем кой с кого да работи в екип, кого да изпитаме или просто като част от някоя игра. Използвал съм какви ли не програми за целта. Наскоро открих...
Софтуерна платформа "Kahoot"
"Kahoot!" е безплатна платформа за създаване на забавни тестове за деца и ученици. Може да се използва с всякакви устройства - в класната стая и извън нея. Kahoot! позволява да се създават игри и тестове на български език и в реално време да се събират отговори...