Търсене Календар Блог За нас Партньори Бизнес Контакти
23 безплатни Microsoft приложения за образователни цели
Гласувай
Рейтинг
0

Microsoft винаги са считали образованието за приоритетна област и вярват, че технологията предлага нови образователни възможности, както за учителите, така и за учениците. Това кореспондира много добре с целите в България за повишаване качеството на образованието и пригодността за заетост чрез изграждане на умения посредством ИКТ.

1.  Flhcards by Microsoft

Флашкартите са средство, което подпомага ученето и  съдейства за по-лесното запомняне на понятия, термини, правила, определения и др.  Тя може да изглежда различно, но обикновено се отъждествява с традиционните карти за игра – има две страни, върху които е нанесена информацията. Обикновено от едната страна е понятието, а от другата – определението. Картата може да съдържа само текст, но е по-ефективна, ако се комбинира с изображения, звук и друга медия.

2. Photosynth

Чрез Microsoft Photosynth можете да създавате триизмерни изображения от няколко снимки на един и същи обект или местност. Как функционира Microsoft Photosynth? Специален алгоритъм превръща характерните части на снимката в облак от снимки. По този начин всяка снимка получава свой индивидуален отпечатък. Когато се пресекат множество такива отпечатъци, Photosynth може да монтира картините в една сцена, като по този начин създаде триизмерен ландшафт или образ. За да можете да използвате Photosynth, трябва да имате Windows Live ID, за което от Microsoft ще Ви предоставят 20 GB пространство за Вашите изображения.

3. Microsoft Mathematics

Microsoft Mathematics 4.0 излезе през януари 2011. До този момент безплатният инструмент на Редмъндската компания успя да привлече голям брой от заинтересовани потребители. Учениците и студентите, които се нуждаят от малко помощ, и учителите, които използват все повече технологии в клас, могат да изтеглят Mathematics 4.0 директно от сайта на софтуерния гигант. Софтуерът разполага с графичен калкулатор, опериращ в 2D и 3D среда, решава уравнения с възможна визуализация от тип „стъпка по стъпка“ и др.

4. Microsoft’s Math Worksheet Generator

Microsoft’s Math Worksheet Generator е софтуер с интуитивен интерфейс, предназначен за генериране на работни листи по математика. Въпреки че е с много изчистен и опростен изглед, Microsoft’s Math Worksheet Generator разполага с много предимства – създадените работни листове могат да съдържат математически проблеми с различни нива на трудност … от основни математически понятия, предназначени за най-малките, до сложни алгебрични уравнения.

5. Digital Storytelling Teaching Guide

Разказването на истории е древно изкуство. С помощта на Digital Storytelling Teaching Guide то може да бъде достъпно за всеки ученик. Дигиталните приказките разкриват богатството на езика чрез интересни и занимателни истории, които освен познания за нови думи и изрази, носят и важна житейска поука.

6. Kodu

Kodu е визуален език за програмиране за създаване на игри. Този език е достъпен за деца и ще достави удоволствие на всеки потребител. Kodu осигурява прости инструменти за създаване на подробен триизмерен ландшафт, управление на осветлението и камерата. Учащите могат да се научат не само на програмиране, но и на сътрудничество, логика и творчество. Kodu е мултифункционален инструмент за създаване на разказ, който насърчава потребителите да създават истории, като чрез това може да се демонстрира творческият аспект на програмирането.

6. Chemistry Add-in for Word

Безплатна приставка към MS Word. Предоставя възможност за лесно създаване и редактиране на химични формули и съединения.

7. Mouse Mischief

Продуктът позволява създаване на открити тестове (избор между готови отговори), на които учениците отговарят на споделен екран. Тестовете са под формата презентации вPowerPoint. Mouse Mischief е приложение, което се интегрира с PowerPoint.

8. Songsmith

С помощта на Songsmith може да създавате песни само с вашия глас, избирайки музикален акомпанимент, който съответства на това, което пеете.

9. WorldWide Telescope

Погледнете в дълбините на Космоса с Microsoft WorldWide Telescope! Програмата ще Ви покаже най-добрите фотоси, правени от телескопи, разположени по цялата планета и извън нея. Приложението Ви позволява да направите разходка из тайните на Вселената и красотите на планетите, звездите и галактиките.

10. Project Tuva

Завладяващо, интерактивно мултимедийно изживяване. Така може да се определи работата с Project Tuva, когато изучавате или преподавате физика с него. Проектът се фокусира върху седем тематични лекционни курса на д-р Ричард Файнман (забележителен американскифизик, наричан най-великият ум след  Айнщайн) и коментирани от д-р Робърт Джафи, професор по физика в Масачузетския технологичен институт.

11. AutoCollage

AutoCollage автоматично създава фото колажи от дигитални снимки, като е и с вградена технология за разпознаване на лица.

12. ChronoZoom


ChronoZoom е уникална визуализирана хронология, позволяваща да се получи нагледна представа за всички исторически епохи и събития от Големия взрив до наши дни. В детайли е представена историята на развитието на човечеството от доисторическия период до днешно време. Проектът е съвместно разработка на Microsoft Research Connections, Калифорнийския университет в Беркли, Московския държавен университет „Ломоносов“ и фонда Outercurve Foundatio.

13. ClassPolicy 


Ефективно решение за управление на класна стая с Windows 8 устройства.

14. Fotor

Безплатен мощен редактор на снимки, с който може да си свършите чудесна работа, подготвяйки изображения за демонстрация в клас. Основните манипулации са: resize, crop, adjust lighting curve, rotate, brightness, contrast, saturation, sharpness. Освен това може да пробвате и т.н. High Dynamic Range (HDR), станал популярен покрай iOS на iPhone. Това е сливането на три снимки една в друга. Fotor е изключително полезен при създаването на колажи, както и при създаването на картички от снимки.

15. Fresh Paint

Забавното приложение за рисуване за Windows 8 Fresh Paint позволява да се добавят най-различни филтри към снимки, с което да ги направите да изглеждат като рисунки, или пък просто да се рисува на екрана или дисплея на телефона с четки и смесени цветове. Творбите пък могат да бъдат споделяни чрез е-mail или облачната услуга SkyDrive. Мобилното издание не предлага пълната функционалност на настолната версия, което е особено забележимо при рисуването поради липсата на поддръжка за стилуси, отчитащи степен на натиск в Windows Phone 8, и вместо това ще трябва да рисувате с пръст или обикновен капацитивен стилус.

16. Office Mix

Office Mix е ново безплатно решение за PowerPoint, което улеснява създаването и споделянето онлайн на интерактивни презентации или „миксове“. Миксовете се възпроизвеждат като уеб видеоклипове, но поддържат анимации, връзки на живо и др.

17. Hero Ribbon 2

Забавна образователна игра, чийто главен герой (Hero Ribbon) запознава учените с основните с характеристиките на Microsoft Office.

18. Skype in the classroom

Версия на Skype за образователни нужди – повече възможности за управление на споделените ресурси и видео-конферентните разговори.

19. Socrative

Socrative е достъпен като приложение както в магазина на Windows, така и в Google Play и App Store. Socrative може да ангажира целия клас не само с удобния интерфейс и приятен дизайн, но и с функционалността си. Той предоставя възможност за създаване на образователни упражнения и игри, които могат да бъдат оценявани в края им. Експортирането на резулатати и оценката може да бъде автоматична или с поставена различна тежест за всеки от въпросите по време на работа.

Категоризирането на всяка от игрите или дейностите със Socrative може да бъде лесна стъпка към осъществяването на междупредметни връзки и съвместна работа с колеги от други направления.

Популярни дейности в Socrative:

 • Въпроси с отворен отговор, резултатите от които могат да бъдат прогласувани от учениците в края на теста.
 • Въпроси с множество отговори, резултатите от които могат да бъдат изнесени в рапорт, който автоматично сумира верните отговори и поставя оценка.
 • Space Race – приложение към Socrative за екипна работа (тестово оценяване на група ученици под формата на игра).

 20. Photo Story

Microsoft Photo Story 3 е средство за създаване и редактиране на цифрови изображения, създаване на презентации и съхраняването им във формат WMV. С помощта на тази програма можете да добавяте ефекти за преход от една снимка на друга, музика и коментари, субтитри и надписи на фотографиите. При необходимост изображението може да се изреже и коригира. Microsoft предлага и платено допълнение към този софтуер, чрез който можете да съхраните презентацията си във формат DVD.

21. Pro Photo Tools

Microsoft Photo Pro Tools се използва за присвояване на метаданни в цифровите снимки. Информацията може да бъде получена от GPS навигатор или от Интернет. Можете да редактирате и друга информация, например надписи, ключови думи, оценки и т.н. Поддържа се форматът RAW.

22. Microsoft Research Image Composite Editor

Microsoft Research Image Composite Editor е проста програма за създаване и редактиране на панорамни изображения. Софтуерът поддържа различни формaти и HD изображения, които са подходящи за показване в Интернет.

23. Microsoft DreamSpark

От голямо значение за развитието на един млад IT инженер е да разполага с актуални платформи, на които да трупа опит и знания, но малка част от обучаващите се имат възможността да си ги позволят. А да подкрепяш пиратството и да искаш да си IT специалист е доста безсмислено. Едно от решенията е програмата на Microsoft за подпомагане на ученици и студенти. Целта на програмата е да осигури качествени условия за обучение като предлагат голяма част от софтуерните си продукти безплатно. Програмата се казва Dreamspark и до момента е обхванала над 80 страни, в това число и България. В програмата са включени:

 • Windows Server
 • SQL Server
 • Visual Studio
 • Expression Studio
 • XNA Game Studio
 • Virtual PC
 • Windows Phone
 • Microsoft Robotics и др.

Ангел Ст. Ангелов – Ачо

Line tools – полезно и удобно
Πpeĸpaceн пaĸeт c инcтpyмeнти, ĸoитo ca нeзaмeними пoмoщници нa yчeницитe. Πaĸeтът cъдъpжa линийĸa, тpaнcпopтиp (ĸoйтo мoжe дa измepвa ъгъл пpeз ĸaмepaтa – нa peaлeн oбeĸт), ĸoмпac, измepвaтeл нa нaĸлoн. B мeнютo имa инcтpyмeнт зa измepвaнe нa звyĸ, xpoнoмeтъp, ĸaлeндap, фeнepчe, QR чeтeц, ĸaлĸyлaтop, ĸoнвepтop, тaблицa c paзмepи нa дpexи...
10 инструмента за създаване на презентации
Никой не може да оспори, че PowerPoint е най-популярният инструмент за създаване на презентации. Той се е наложил като абсолютен стандарт заради лекотата, с която можеш да управляваш обектите в слайдовете, да създаваш анимации между отделните слайдове, както и между обектите...
Безплатното приложение „Букви Цифри Цветове"
Безплатното приложение „Букви Цифри Цветове Безплатно“, е изключителен инструмент при изучаването на цифрите, буквите и цветовете от децата със СОП. Предназначено е да се инсталира на телефон или таблет със система Андроид, но  след инсталиране на програма,...
Да създадем електронни разгръщащи се книги
Наложи ми се да оформя училищния вестник.След малко търсене в интернет пространството реших, че е по-добре да създам самия файл на Microsoft Publisher. Могат да се използват готови шаблони, да се вмъкват готови елементи, както и бързо и лесно...
ZERO NOISE CLASSROOM - ВРЕМЕ И ШУМОРЕГУЛАТОР В ЕДНО
Zero Noise Classroom е приложение на Chrom браузъра и извършва две функции едновременно, таймер с обратно броене и отчитане на шума в класната стая. Подходящ е при групова и...
Бързо четене със SQUIRT
Squirt е приложение, което се добавя към лентата с отметките на вашия компютър и позволява да регулирате скоростта на четене на всяка една статия от Интернет. С този инструмент може да се засича скоростта на четене на ученици от...
Приложение „Букви Цифри Цветове Безплатно“
Безплатното приложение „Букви Цифри Цветове Безплатно“, е изключителен инструмент при изучаването на цифрите, буквите и цветовете от децата със СОП. Предназначено е   да се инсталира на телефон  или таблет със система Андроид, но  след инсталиране на програма,...
Random Name Picker
Ако сте учител, то поне веднъж ви се е налагало да изберете произволно име на ученик от класа. Било за да почисти дъската, да изберем кой с кого да работи в екип, кого да изпитаме или просто като част от някоя игра. Използвал съм какви ли не програми за целта. Наскоро открих...