Търсене Календар Блог За нас Партньори Бизнес Контакти
Как да ускорим работата си с Microsoft Office Word
Гласувай
Рейтинг
0

Microsoft Office Word е най-популярната програма за текстообработка, която служи за създаване на документи, писма, доклади, бележки…, както и за тяхното редактиране. Огромна част от потребителите на Windows се възползват от нейните услуги, но не всички са наясно с всички нейни функции и за това как да да работят най-пълноценно с програмата.

Ако използвате често Microsoft Office Word, то трябва да организирате работното си пространство по най-удобния за вас начин. Използването на клавишни комбинации и организирането на често употребявани функции в нови ленти с инструменти, ще ви спестят от времето за работа.

 

1. Бързо поставяне на дата и часа в документа

Клавишната комбинация Shift + Alt + D поставя текущата дата в края на документа. Формата на изписаната дата е ДД.ММ.ГГ. или ММ/ДД/ГГ в зависмост от езиковата подредба на клавиатурата.

Клавишната комбинация Shift + Alt + Т извежда текущия час във формат Ч:МИН в тази част на документа, където се намира текстовият показалец.

 

2. Главни букви

Щракнете върху някоя дума от документа и използвайте клавишната комбинация Shift + F3. Ще установите, че последователното натискане на клавиша F3 ще промени първоначалната буква от думата в главна, а след това и цялата дума ще се изпише с главни букви. Последващото използване на комбинация ще форматира всички налични главни букви в думата в малки.

 

3. Бързо придвижване на текстовия показалец

Ако сте свикнали да използвате стрелките на клавиатурата, за да придвижвате текстовия показалец, тествайте това… Натиснете и задръжте клавиша Сtrl. Използвайте някоя от стрелките. Резултатът – по-бързо придвижване на текстовия показалец в посоката, избрана чрез стрелките от клавиатурата.

 

4. Непоследователно маркиране на думи в документа

Натиснете и задръжте клавиша Ctrl. Щракнете и маркирайте непоследователни думи от документа. Сега вече може да форматираме заедно избрани от нас думи, намиращи се в отделни изречения или параграфи.

 

5. Автоматично сричкопренасяне

Ако Ви се наложи да пренасяте автоматично текст на срички (обикновено това се налага при използването на двустранно подравняване на текстовете), командата за това се намира в менюто Page Laayout / Hyphenation.

 

6. Повторение на последната използвана команда

Изключително полезна функция – използването на клавиша F4 ще дублира последната използвана от вас команда. Това може да бъде повторно въвеждане на символи, вмъкване на изображение, промяна на стил или др.

 

7. Постявяне на ударение

Вероятно сте се чудили няма ли по-бърз начин от този да сложите ударение върху дадена буква от този да вмъквате буквата с ударението като символ? Има! Поставете текстовия показалец зад буквата, която искате да бъде с ударение. Натиснете и задръжте клавиша Alt. Използвайте клавишите 769 от цифровия блок на клавиатурата (Alt769).

Сходна е командата Alt0174 – тя извежда знака за запазена марка ®

 

8. Бързо маркиране на параграф

Щракнете в началото на параграфа (абзаца), натиснете и задръжте клавиша Shift. Щракнете в края на параграфа. Може да използвате този метод, когато трябва да маркирате голям обем от текст, разположен на няколко страници.

 

9. Преход между отделни страници в документа

  • Ctrl Alt Page Down – следваща страница
  • Ctrl Alt Page Up – предишна страница
  • Ctrl Home – начало на документа
  • Ctrl End – край на документа

 

10. Преминаване на нов ред в рамките на един параграф

Край на реда. Дръпваме манивелата на пишещата машина. Камбанката иззвънява. Нов ред. Просто натиснете и задръжте клавиша Shift, след което натиснете Enter.

 

11. Възстановяване на предходно форматиране

Трябваше ми известно време, за да открия тази комбинация. Все пак:

  • маркираме символа, думата, параграфа, на който искаме да възстановим предишното форматиране
  • Натискаме и задържаме Ctrl
  • Натискаме еднократно Spacebar

 

12. Бързо създаване на списък със заглавия

Маркирайте текста, откойто искате да направите списък със заглавия. Натиснете и задръжте клавиша Alt. Щракнете с левия бутон на мишката в маркирана зона от текста.

 

13. Бързо съхраняване на документа

Просто F12


Ангел Ст. Ангелов – Ачо

„Интерактивна маса“ v.1.0
Е … направихме и „Версия 1“ на нашата интерактивна маса. „Сега в Шумен, скоро и в други градове“ …. Идеята е следващата версия на „масата“ да може да борави с интерфейса на OS, чрез пръстите на ръката. Вариантите са два:– чрез IR LED;– чрез Reactable...
Ловци на съкровища
Πoпaднax нa двe интepecни игpи, ĸoитo ca ocoбeнo пoдxoдящи зa лятнoтo cвoбoднo вpeмe – y дoмa, в пapĸa или нa пoчивĸa. Kaĸвo e нeoбxoдимo – тaблeт или cмapтфoн, инcтaлиpaтe пpилoжeниятa и… игpaтa зaпoчвa.Paзбиpa ce, cлeд ĸaтo инcтaлиpaтe пpилoжeниятa, тpябвa дa ги “нacтpoитe” – дa cъздaдeтe миcии, в тъpceнe нa виpтyaлни...
Емотиконки? В класната стая? Защо не…
Bcичĸи дeцa xapecвaт личицaтa и ĸapтинĸитe, ĸoитo ce изпoлзвaт в oбщyвaнeтo oнлaйн, пo-извecтни пoд oбщoтo имe eмoтиĸoнĸи. Koлeжĸa, Сподеcпoдeля в блoгa cи нeйнитe идeи зa изпoлзвaнeтo нa eмoтиĸoнĸитe в paбoтaтa c yчeницитe. Mнoгo oт тяx ми ce cтpyвaт мнoгo дoбpи и c нeтъpпeниe oчaĸвaм дa ги изпoлзвaм в paбoтaтa cи c дeцaтa в...
Как да проектираме урок за интерактивна дъска?
Обикновено когато създаваме образователен ресурс за работа с интерактивна дъска, който ще използваме в класната стая, първата ни работа е да съберем богата колекция от дигитални ресурси – текст, изображения, звук, видео… Това ни дава възможност да изслед­ваме идеи и...
Line tools – полезно и удобно
Πpeĸpaceн пaĸeт c инcтpyмeнти, ĸoитo ca нeзaмeними пoмoщници нa yчeницитe. Πaĸeтът cъдъpжa линийĸa, тpaнcпopтиp (ĸoйтo мoжe дa измepвa ъгъл пpeз ĸaмepaтa – нa peaлeн oбeĸт), ĸoмпac, измepвaтeл нa нaĸлoн. B мeнютo имa инcтpyмeнт зa измepвaнe нa звyĸ, xpoнoмeтъp, ĸaлeндap, фeнepчe, QR чeтeц, ĸaлĸyлaтop, ĸoнвepтop, тaблицa c paзмepи нa дpexи...
PicSay – приложение в образованието
Taблeти и cмapтфoни в ĸлacнaтa cтaя? – И дa нe ca пpocтo зaмecтитeли нa xимиĸaлĸaтa и тeтpaдĸaтa? – Зaщo нe?Дocтaтъчнo e дa пooглeдaмe paзличнитe caйтoвe cъc cвoбoдни пpoгpaми – и дa пpoявим мaлĸo въoбpaжeниe. Aз личнo изпoлзвaм няĸoлĸo пoдoбни пpoгpaмĸи нa cвoитe aндpoид-ycтpoйcтвa – РісЅау  e cpeд...
Софтуер за интерактивни дъски – преглед
Една от причините да седна да напиша тази статия е невъзможността ми да адаптирам всички уроци и помощни материали, които съм направил, за всички или поне за по-популярните  интерактивни дъски, които са разпространени в детските градини и училищата в...
10 инструмента за създаване на презентации
Никой не може да оспори, че PowerPoint е най-популярният инструмент за създаване на презентации. Той се е наложил като абсолютен стандарт заради лекотата, с която можеш да управляваш обектите в слайдовете, да създаваш анимации между отделните слайдове, както и между обектите...